Obezite

Obezite (Bariatrik-Metabolik Cerrahi) ameliyatı tecrübe, hijyenik ortam, yeterli ekip ve ekipman gerektiren özel bir cerrahidir. Diyarbakır’da Batı Hastanesinde tüm bu şartları gözeterek, obezite ameliyatlarını başarı ile gerçekleştirmekteyiz.

Ücretsiz danışma için:
Telefon ve Whatsapp: 0 541 124 56 00
Instagram: prof.dr.bahricakabay veya dr.muhsin_elci

Obezite Nedir?

Obezite vücuttaki yağ dokusunun aşırı artması sonucunda kişinin sağlık problemleri yaşamasına neden olan komplike bir rahatsızlıktır. Obezitenin hesaplanmasında boy ve kilo değeri üzerinden yapılan Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplaması kullanılır: Dünya Sağlık Örgütü tarafından 30’un üzeri obez, 40’un üzeri morbid obez, 50’nin üzeri süper obez olarak kabul edilir.

Obezite neden tedavi edilmelidir?

Obezite; kalp-damar hastalıkları, şeker (diyabet),kolesterol ve tansiyon yüksekliği, hormonal düzensizlikler, solunum yolu hastalıklarına ve kas iskelet sistemi problemleri gibi bir çok sağlık problemine neden olmaktadır. Bunların yanında ruhsal-zihinsel sorunlara neden olabilir ve sperm kalitesini etkilemesiyle kısırlığa varana kadar pek çok sağlık problemlerine neden olmaktadır. Kadınlarda ek olarak polikistik over sendromuna da neden olabilir.
Tüm bunlara neden olmasından ötürü, obezite kişinin hayat süresini kıslatır ve hayat kalitesini oldukça düşürür. Obezitenin tedavi edilmesi ile yukarda sayılan bir çok hastalık geriler ve hatta kaybolur.

Obezite cerrahisi nedir?
Obezite cerrahisi; obeziteyi tedavi etmek amacı ile yapılan cerrahi müdahalelerin tamamına verilen isimdir ve tıpta “bariatrik cerrahi” denilmektedir. Bu ameliyatlar, obezite hastalarında kilo kaybının sürdürülebilmesinde en etkili yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Hasta; diyet, fiziksel egzersiz, davranış düzenlenmesi ve ilaçlar ile beklediği kiloyu veremediğinde obezite cerrahisi devreye girmektedir.

Obezitenin tedavisinde en sık kullanılan ameliyatlar:

  • Tüp mide ameliyatı: Tüp mide yani Sleeve Gastrektomi ameliyatı midenin cerrahi işlemle bir tüp (boru) haline getirilmesidir. Mideye bir tüp veya başka bir yabancı cisim yerleştirilmemektedir. Midenin şekli tüp şekline benzediği için tüp mide ameliyatı olarak isimlendirilir. Tüp mide ameliyatının tek etkisi midenin hacminin küçültülmesi üzerine değildir. Mide küçültülerek tüp şekline getirilirken mideden salgılanan açlık hormonu üzerinde de ciddi etkisi bulunmaktadır. Yemeğe karşı istek azalır, beyin daha az açlık hisseder yani tüp mide ameliyatı sadece mekanik etki değil hormonal etki de oluşturmaktadır.
  • Gastrik By-pass Ameliyatı: Laparoskopik Gastrik By-Pass (R-YGB) cerrahisi ile etkin ve kalıcı kilo kaybı sağlanır. Hastalar sadece hacim kısıtlayan ameliyatlara benzer şekilde, küçültülmüş yeni mide poşları nedeniyle çok daha küçük porsiyonlar ile hızlı tokluk hissine ulaşmaktadırlar. Gastrik by-pass özellikle tip-2 diyabeti olan obezite hastalarında tercih edilmektedir. Kontrol altına alınamayan Tip 2 diyabet hastalarının cerrahi tedavisinde gastrik by-pass ameliyatı ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir.
05411245600